tisdag 29 april 2008

Valborgsfirande i Åre


En ridtur i vackra vårvädret och sedan packning och Åreresa. Valborgsfirandet sker med släkt och vänner i vårt hus i Åre. Trevligt att få ett par dagar med människor man aldrig kan få för mycket av. En riktigt trevlig Valborg önskar vi er också!

Nu tar vi omtag!

Eftersom vi inte kvalade till A-klass i fyrgång på Wången så har vi efteranmält oss till Regionala tävlingen i Orsa till helgen och hoppas på bättre lycka då. Fála känns pigg och fräsch om än en aning överviktig.

söndag 27 april 2008

Mycket nytt!


Det har verkligen varit fullt upp ett tag nu och möjligheterna att uppdatera aktuelltsidan har varit begränsad. En kort sammanfattning av vad som nytt är följer nedan.

Ridterapiutbildningen är avslutad och vår klass om 31 personer är nu de första universitetsutbildade Ridterapeuterna i Sverige. Det är verkligen jättespännande att se framtiden an, och med tanke på ambitionsnivån hos mina klasskompisar, så både tror och hoppas jag att vi kommer att se hästarna i rehabiliterande arbete i allt större utsträckning framgent. Mer information om detta kommer att dyka upp på hemsidan allteftersom.

Den årliga kvaltävlingen på Wången har i Gneistis regi gått av stapeln. Fála och jag startade i fyrgång och tölt. Trots lite halvtaskig insats från ryttaren så slutade fyrgången på poängen 6,37 och tölten på 6,53. Kval till A-klass i tölt men inte i fyrgång således. Så kan det gå. Bild på halva Fála tagen av Cilla får bli dagens bild :) Notera hur lätt det är att falla tillbaka i gamla mönster i tävlingssituationer. Jag har ju jobbat på att hålla ordning på min skänkel (som vill hamna för långst bak) och min högerhand (som vill hamna för högt upp) HELA VINTERN. Suck!

söndag 20 april 2008

Ridterapi på Mittuniversitetet


På Mittuniversitetet i Östersund har jag tillsammans med ett tjugotal andra elever under tre år studerat hur hästen kan användas i rehabilitering, behandling, pedagogik och rekreaktion. Under veckan som kommer ska examensarbeten presenteras. Att utbildningen är tvärproffessionell gör det extra spännande då bredden på kunnande inom olika områden är stor. Avslutningen på utbildningen sker på Wången http://www.wangen.se/. Mer om utbildningen finns att läsa på Mittuniversitetets hemsida www.miun.se

torsdag 17 april 2008

Mysig kvällstur


Vad kan vara härligare än en vårvarm kvällstur tillsammans med en liten dotter?!

onsdag 16 april 2008

Funktionsundersökning av hästarna


I går kväll hade vi Monica Nilsson från Skyttmons behandlingsstall hos oss. Monica har mångårig vana av undersökning, behandling och rehabilitering och jobbar framförallt med högpresterande travhästar. Som tidigare nämnt här på vår aktuelltsida, så anser jag det vara av största vikt att lära känna sin häst, detta sett ur flera synvinklar.

Att lära sig om hästens fysiska förutsättningar, dess starka respektive svaga punkter är viktiga grundstenar till såväl träning som avel. Detta för att på ett optimalt sätt kunna lägga upp träningen, upptäcka skador och sjukdomar i rörelsapparaten på ett tidigare stadium samt för att få en fingervisning om vilka av hästens egenskaper som bör förstärkas vid ev framtida avel.

Att lyssna, lära och dra slutsatser av det Monica finner i sin undersökning är mycket intressant och ger ytterligare perspektiv till den dagliga träningen.

Telefonnummer till Monica Nilsson på Skyttmons behandlingsstall är 0695-70041.

tisdag 15 april 2008

Audur från Järvsand


Kan inte låta bli att lägga in en bild på Annelie Ziemanns läckra unghingst Audur. Den hästen är muskulös, smidig och med otrolig lätthet för alla gångarter. Han väljer grundgångarterna allt som oftast med då och då bjuder han på en repa med tölt också - Klockrent!

Audur, som är 3 år, har p g a BLUP erhållit 10 betäckningsrätter och kommer att betäcka här i Solberg i sommar. Det finns ett par platser kvar så hör av er till mig eller Annelie om ni är intresserade av att betäcka med honom.

Fler bilder på Audur finns i vårt bildgalleri

måndag 14 april 2008

Positiv rapport från Norrköping


Få saker gör mig så glad som när mina hästar får det riktigt bra hos sina nya ägare. Ännu en rapport har kommit in från Anki i Norrköping. Hon och Isak trivs utmärkt tillsammans och töltträningen har gett gott resultat. På bilden syns Isak under grundridning här hos oss då han inte alls förstod vad vi var ute efter då vid bad om ett par töltsteg :)

Till minne av Engla


I kväll kl 21.00 tände vi ett ljus tillsammans med hela Sverige för den lilla flicka som inte finns längre. Så fruktansvärt som något kan bli!

Inför betäckningssäsongen 2008

Föreningen Nordsvenska Hästen
inbjuder till en föreläsning med veterinär Ann-Sofie Lilja

ATT BLI MED FÖL

Apotekshuset i Krokom onsdagen den 23:e april kl.19.00.

Årets betäckningssäsong närmar sig med stormsteg. Förhoppningsvis är det ett flertal hästägare som har för avsikt att låta betäcka sina ston. För oss som håller på med den nordsvenska brukshästen är det kanske lite extra spännande då såväl Pegasus 1917 som Grim II 1929 finns för tjänstgöring här i länet. Det är två vitt skilda hingstar, en större och en lite mindre, med olika stam vilket borde passa de flesta av våra ston. Vi vet också att efterfrågan på bra körhästar är stor så det finns all anledning att avla på sitt sto.

För att ge våra ston bästa möjliga förutsättningar att bli dräktiga vill vi bättra på våra egna kunskaper. Därför har vi anlitat Ann-Sofie för att hjälpa oss på traven. Vi kommer bl.a. att få lära oss det viktigaste om stonas brunstcykel och vilka komplikationer som kan uppstå.

Eftersom tiden är knapp fram till föreläsningen hoppas vi att alla hjälps åt med att sprida denna inbjudan vidare. Naturligtvis välkomnar vi även de håller på med andra raser. Anmälan görs snarast till Magnus på telefon 0640-441 07 eller 070-344 19 68. Antalet platser är begränsat och deltagaravgiften är 200 kr/person.

VÄLKOMNA!

Trasig mobiltelefon

Nu är vi åter i Solberg efter en härlig helg med goda vänner i Åre. Min mobiltelefon fick nog jobba lite för hårt i helgen för den har helt gett upp. Ska försöka fixa detta i veckan men tills vidare nås jag endast via hemtelefon 0644-10931 alternativt e-post irja.hjort@hotmail.com

fredag 11 april 2008

Skidweekend i Åre igen


I dag åker vi upp till Åre för en helg med skidor och avkoppling. Vi kan således endast nås per telefon, 070-6065566. Ha en trevlig helg!

torsdag 10 april 2008

Simlir från Järvsand 1 år


Son till stoet Tófa är också till salu. Han är efter trevlige hingsten Blaer frá Búdarhóli som har en ridegenskapsbedömning på 8,50. Finns intresse av denna kille så kontakta även här hans ägare Annelie på tfn 070-3345020.

Tófa är också till salu


När vi nu ändå är i farten angående hästar till salu kan jag också tipsa om stoet Tófa som grannen Annelie äger. Tófa är triangelmärkt till följd av gammal taggtrådsskada (mjukdelsskada) och håller ej för hårdare ridning. Är i övrigt helt frisk, svenskfödd, eksemfri och spattröntgad utan anmärkning. Hon är en livmoderimport efter högt bedömde hingsten Ótur frá Saudarkróki och undan ett stambokfört sto med förstaklass ridegenskapsbedömning. Tófa är dräktig med Snerrir frá Bae 1 (förstaklassbedömd fyrgångshingst e Svartur frá Unalaek). För mer information kontakta ägaren Annelie Ziemann-Terneborg direkt på tfn 070-3345020.

onsdag 9 april 2008

Dimbrá från Järvsand åter till salu


Dimbrá är återigen till salu då hon inte passade för ändamålet hos sina nya ägare. Nioåriga Dimbrá är uppfödd av vår granne Annelie Ziemann-Terneborg. Hon är en livmoderimport efter förstaklasshingsten Hágangur frá Sveinatungu, som i sin tur är efter Hrannar frá Kyrholti som verkar i svensk avel.

Till Dimbrás fördelar hör att hon är ett rejält och ganska stort sto med väl åtskilda gångarter och väldigt trevlig samt taktsäker tölt. Hon har bra hals och lätt för god hållning under ryttare. Hon är en häst som tävlat FIPO-klass och kvalat till nationell tävling B-klass, jobbat extra på ridläger och lektioner samt gått många kurser. Mycket omtyckt som verksamhetshäst. Tyvärr passar hon inte som familjehäst då hon kan vara svår att rida ut ensam och då kräver en mer van ryttare. Inga problem om man rider ut med andra. Skulle passa utmärkt i verksamhet. Svenskfödd, frisk och eksemfri. Då man önskar sig en genomtrygg familjehäst kan sådan eventuellt tas i byte.
Mer bilder finns i vårt bildgalleri - Hästar till salu!

Hör gärna av er till Irja för ytterligare information!

Vinter igen!


Glöm vad jag sagt om den härliga vårvintern - Här är det snöstorm i dag. Fyra uppspelta hästar red jag i dag innan jag smög in i stugan, kröp ner under en filt och njöt av en kopp varmt te. Brrr...

tisdag 8 april 2008

Gamla Hrafnhildur åter till Fagerland


Hrafnhildur bor åter i Fagerland. Det verkar som om ödet vill att detta sto ska vara i just i Fagerland så nu får det bli så. Janna som nu är ny ägare till gården tar över Hrafnhildur från och med i dag. På bilden - Hilda 26 år gammal med Amanda i sadeln på ridläger i Solberg. Nu är hon 29 år fyllda!

måndag 7 april 2008

Många hästar på gården i dag


Våra grannar är på fjällsemeter varför deras hästar naturligtvis passar på att rymma ut ur hagen. Varför är det alltid så? Om något händer så är det alltid när man åker hemifrån. Hur som helst så har jag sex fina bonushästar i mitt stall som just nu står och mumsar på hö och väntar på att matte ska komma hem från semestern. På bilden syns en av rymlingarna, Skíma från Järvsand e Blaer frá Budarhóli, så som hon såg ut som 1-åring.

söndag 6 april 2008

Isold från Fagerland


Cilla har ridit Isold i dag och gillar henne skarpt. Kul tycker jag, som också är väldigt förtjust i denna svarta Týr-dotter. Bilden föreställer Isóld som fyraåring i sommarhagen.

fredag 4 april 2008

Sundsvall i dag

www.kompetensbevis.nu

Tips!

På Ia & Dennis hemsida finns en frågespalt där de svarar på allhanda frågor härrörande Islandshästen. Allt ifrån skötsel, utfodring, träning och uppfödning berörs. Får man inte svar på sina funderingar genom de redan publicerade så kan man förstås ställa sina egna frågor. Mycket bra och informativt tycker jag och vill därför tipsa om ett besök på www.iaodenni.nu

Renovering av badrum


Ottossons bygg AB jobbar på för fullt på olika byggen, men då och då hinns en insats hemmavid med också. Nu är kakel och klinker satt i vårt nya badrum och återstår gör bara rörmokarens jobb. Bilder från olika byggen samt från aktuellt badrum finns i vårt bildgalleri under rubriken "Ottossons Bygg AB". Mer information också på hemsidan http://www.ottossonsbyggab.se/

torsdag 3 april 2008

Frosti i luffarstil


Så här ser han ut Jannas lilla sockerponny när han springer runt i hagen hemma och inte vill bli fångad. Efter honom springer en ilsken Irja som ångrar att hon gjorde en så stor vinterhage, och som VET att täcket MÅSTE rättas till innan det är för sent!

onsdag 2 april 2008

Myntets baksida


Jo, det var ju det här med den härliga vårvintern...

Underlaget på min ridplan är sannerligen inte det bästa just nu. Snön tinar, vattnet samlas i gigantiska pölar eftersom tjälen sitter i fortfarande. Vissa hästar har ögon stora som tefat, är mycket skeptiska och tror att jag tänker lotsa dem över Atlanten, medan andra traskar fram som om underlaget var helt i sin ordning. Eva-Karins modiga ungsto Ósk gjorde det sistnämnda och jobbade duktigt på en hel lektion i snömodden. Jag blir så glad av att träffa positiva individer - Såväl hästar som människor!

tisdag 1 april 2008

Härliga vårvinter!


Hade tänkt att jag inte skulle tävla så mycket i år. Det är så fullt upp, så mycket man vill hinna med och så svårt att välja vad man ska lägga tiden på. Ett mellanår i tävlandet och kanske rida någon kvaltävling bara, tänkte jag - Men så kom våren...

Allt blir så mycket roligare när man får tillfälle att krypa ur skoteroverallen, dra av sig Nokiastövlarna och några lager underställ. Visst rider man också lite bättre när det blir varmare? Det känns så i alla fall!

Nu blir jag ändå lite sugen på att tävla i år. Hästen känns ganska fin även om hon väger åtskilliga kilon för mycket. Kanske ska man fundera om?!