lördag 31 maj 2008

Dimbrá flyttar inte långt


Min svägerska Karin har köpt Dimbrá från Järvsand. Hon kommer att betäcka henne inom kort och det ska bli riktigt spännande att se vad detta sto kommer att lämna i aveln. Lycka till Karin!

Frida från Erikstorp


Vi har beslutat oss för att sälja en av våra verkliga trotjänare. Frida är en vacker och kraftfull häst med massor av intigritet och utstrålning som de senaste åren har verkat i vår avel. Hon har lämnat fantastiska avkommor med 1:a-klasshingsten Eldur från Färdsjö (http://www.eldur.se/) i täten följd av Isak, Dófri och Líf från Fagerland. Hennes avkommor är vackra med mycket uttryck, god hållning och fina gångarter. Frida själv är svenskfödd, frisk och eksemfri. Säljes endast till gott och varaktigt hem och helst till någon som vill satsa på ytterligare ett par avkommor undan henne. Pris 20.000 kr.
Mer information om Frida och hennes avkommor finner ni på vår hemsida www.solbergs.se

fredag 30 maj 2008

På span efter tjejer!


Men snart får Audur från Järvsand ta emot sina första ston. Redan i kväll träffar han de två första...

Stoflocken på sommarbete


Så härligt det är att få släppa ut alla hästar på sommarbete. Avmaskade, verkade och med humöret på topp utforskar de varje centimeter av sitt nya territorium. Det blir så oerhört tydligt hur mycket utrymmet betyder för hästarna. Ju mer yta desto mer rörelse. Uppbyggnad av hästens fysik från första början är ovärderligt och har stor betydelse för såväl framtida prestation som hållbarhet. Ofta har jag önskat mig ett fjäll att släppa ut mina unghästar på men för tillfället får en hage på 5 hektar duga. Hästarna ser dock ut att stortrivas!

torsdag 29 maj 2008

Rapport avseende Isak & Dófri


Som tidigare nämnt så hade vi under tävlingarna i Norrköping förmånen att bo hos Isak & Dófris ägare, Anki m fam. Det var riktigt roligt att se hur fint de två grabbarna utvecklats. Anki har jobbat på bra med Isak som har börjat tölta samt alltjämt har en mycket fin hållning och utstrålning. Dófri såg jag inte under ryttare vid tillfället men kunde konstatera att han vuxit på sig bra, blivit mycket vacker och rörde sig otroligt smidigt och fint. Väldigt olika typer av hästar är de två bröderna som är undan samma mor men med olika fäder. Det glädjer mig så mycket att Anki är så nöjd med de två grabbarna!
På bilden är Isak så som han såg ut för några dagar sedan.

onsdag 28 maj 2008

Snerrir frá Bae 1


På tävlingen i Norrköping såg vi Snerrir frá Bae 1 under sin nya ägare Jenny Göransson (http://www.jennygoransson.se/). Då vi inom kort väntar en avkomma efter Snerrir så är det förstås extra roligt att han hävdade sig väl och gick ut på fina poängen 7,07 i söndagens A-final Fyrgång.

tisdag 27 maj 2008

Årets första föl


Vår granne Annelies fina 1:a-klassto Spýrna har nedkommit med ett svart stoföl efter Snerrir frá Bae 1. Grattis Annelie & Björne till ännu en spännande unghäst!

Första stoet till hingst


Vi har i år förmånen att låna Brita Larssons fyraåriga Dína från Fanby gård för att ta ett föl på henne. Dína är lillasyster till Fála från Fagerland undan samma mamma, Dimma frá Thjólolfshaga, men med Elit-hingsten Mökkur frá Varmalaek som pappa. I går skjutsade vi iväg henne till fina tölt- och fyrgångshingsten Reynir frá Holtshusum. Bilden på Reynir är tagen i helgen då han slog till med en uttagningspoäng i tölt T1 på 8,23.

måndag 26 maj 2008

Hemma igen


Efter en lång resa och en fin tävlingshelg i Norrköping är vi nu åter hemma i Solberg. Tyvärr visade det sig att jag och Fála inte var färdiga för tävlingsbanan efter den senaste skadan. Hon är inte halt eller mår dåligt på annat sätt men vågar inte riktigt ta i med det skadade bakbenet. Möjligen resulterade detta i en mycket ojämn fyrgångsvisning med många misstag och en totalpoäng på 6,27. Vi valde därmed att stryka oss från såväl fyrgångsfinal som töltuttagning och istället satsa på att träna vidare hemma med hopp om att göra ett nytt försök på Norrländska Mästerskapen på Wången.

Men tävlingshelgen var som sagt riktigt bra med många av Sveriges finaste ekipage representerade. Femgången tyckte jag personligen var lite skral men vinnaren Borgfjörd var jämn och fin i finalen. Fyrgången var riktigt bra och Gabi och Taktur vann över Helene Blom som gick ut på andraplats. Tölten vanns av Jämtlandsekipaget Hjalti och Reynir som imponerade med såväl uttagningspoäng som finalpoäng över 8,0.

I övrigt var det strålande väder och alla trevliga människor och fina hästar gjorde helgen toppen trots att jag själv fick kränga av mig både ridkavaj och vita ridbyxor redan på fredagen. Anki och hennes familj bjöd på mysigt boende, god mat och mycket trevligt sällskap. Jag fick se Fridasönerna Isak och Dófri och är så glad över att se hur välskötta och vältränade de är.

Dagens bild föreställer Fála som tålmodigt väntar på att vi ska laga den punktering vi ådrog oss på väg ner till tävlingarna. Fler bilder från tävlingen finner ni i vårt bildgalleri på http://www.solbergs.se/

onsdag 21 maj 2008

Beslut taget - Nationell tävling i Norrköping


Vi har beslutat oss för att åka till Norrköping. Fálas skada är läkt och hon mår bra, så även om man förstås helst hade önskat att man inte förlorat all potentiell träningstid, så ska vi dit och göra vårt bästa utifrån förutsättningarna. Vi hoppas på en uppklassning i fyrgång. En bidragande orsak till att vi faktiskt åker hela resan ned trots att vi inte är i form är att Anki och hennes familj välkomnar oss till deras gård. Anki äger våra uppfödningar Isak & Dófri och det ska bli otroligt kul att träffa både människor och djur i helgen. Jätteglad är jag också att en god vän och äldsta dottern följer med på resan vilket borgar för 160 trevliga mil i bilen. Fortsätt gärna att hålla "Fála-tummarna" ett tag till... Vi hörs igen på måndag då jag återkommer med information om tävlingen. Bild föreställande bröderna Isak & Dófri från Fagerland som numera bor i Norrköping.

Audur från Järvsand


Nu har Audur´s hingstlicens kommit och han kommer efter helgen att ta emot sina första ston på Övergård i Solberg. Några platser finns kvar till denna spännande unghingst. Om du är intresserad av att betäcka ditt sto med Audur så ta kontakt med ägare Annelie Ziemann-Terneborg på tfn 070-3345020.

Fála till Norrköping?


Så här fint har Fálas sårskada läkt ihop. Har ridit henne två gånger. Tävling i Norrköping i helgen eller inte? Ja, inte vet inte jag!...

fredag 16 maj 2008

Å så Tessan då...


Som kom hit och hjälpte mig med träningen av hästarna våren -08. Du är ovärderlig!

Systrarna Isaksson från Gällivare


Tack till Anna som jobbade hos oss i hösten och tidig vinter 2007. Bild föreställer Anna & Maria på deras hästar Hilda & Binja.

Hjälp när det behövs

Jag kämpar i min ensamhet med att färdigställa alla sommarhagar och blir lite purken över att det går så långsamt för mig. Varför kan man inte snabbspola de sekvenser av livet som inte är så roliga och köra på "slow motion" när det är riktigt skoj, så att den känslan får finnas kvar lite längre. Istället känns det precis tvärtom...

Men vintern, som faktiskt är den mest arbetssamma delen av året för oss hästägare i Norrland, är faktiskt över nu. God hjälp har jag haft, och vill passa på att speciellt tacka Anna & Tessan som jobbat här i vinter. Utan er hade det varit mycket tyngre och inte alls lika roligt att jobba med hästarna. Tack också till Cilla, Linda & Agnes som glatt leende hjälper till med allt från barnpassning till hästjobb - bokstavligt och bildligt talat!

torsdag 15 maj 2008

Till salu!


Dimbrá är nu i träning och den som är intresserad av henne är välkommen att kontakta Irja. Ett fint sto med god gångartspotential. Bilder på Dimbrá finns i vårt bildgalleri http://www.solbergs.se/ under rubriken "Dimbrá från Järvsand - Till salu".

Fagerlandsättling till salu


Ettåriga stoet Sunna från Björsberg är till salu. Hon är efter Kófri frá Morastödum och undan vår uppfödning Ida från Fagerland (om Ida finns att läsa på vår hemsida www.solbergs.se under fliken "hästar vi haft"). Mer information och bilder avseende Sunna finner ni på familjen Hag´s hemsida http://hem.bredband.net/rosmariehag/

onsdag 14 maj 2008

Avmaskning inför betessäsongen?!...


Stort tack till Maarit http://www.jemthagen.se/ allt som oftast informerar oss om hästrelaterade utbildningar runtom i Jämtland. Inför betessäsongen känns denna föreläsning högaktuell;

AVMASKAR DU HÄSTEN I ONÖDAN?

Nyheter gällande hästens parasiter och avmaskning

Loftet, Rösta 23 maj kl. 17-19

Välkomna till en föreläsning och diskussion om hästens parasiter med veterinär Eva Osterman Lind, SVA. Målgrupp är hästägare och veterinärer.

Entré 100 kr inkl. kaffe/the och kaka.

Eva Osterman Lind är leg. Vet. VMD, laboratorieveterinär, Avdelning för parasitologi, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Uppsala. Hon är fantastiskt kunnig i allt som rör parasiter.

Frågor, vägbeskrivning och anmälan: Gunilla Wallander, 063-14 73 70 gunilla.wallander@jll.se senast 20 maj.

Kursansvarig: Anna Hedendahl

Varmt välkomna!

/JiLU
På bilden syns bröderna Isak & Dófri nysläppta på bete våren -07.

Snöyra i maj


Klicka på bilden för närmare titt på all snö som faktiskt dimper ner på oss i mitten av maj!

Yrväder & Fála på bättringsvägen


Det snöar igen - Helt ofattbart. Nu ska det ju vara sommar. Har inhandlat både körsbärsträd och allehanda blommor i ren våryra och så börjar det snöa!

Fála står fortfarande under behandling och svullnaden över hennes skada har gått ner en aning. Hon rör sig fortfarande stelt dock så ridningen får vänta. Hennes motion består tills vidare av promenader som inte gör någon annan än matte andfådd. Skadan sitter dock på ett bra ställe, inga senor eller muskler har blivit påverkade, så vi har gott hopp om att kunna tävla på nationella tävlingarna i Norrköping om två veckor. Tack alla vänner för snälla och uppmuntrande mail och kommentarer!
Bild föreställande Fálas kloka öga. Foto: Cilla.

måndag 12 maj 2008

MEN VAD ÄR DET SOM HÄNDER???


Talar vi om maximal otur eller är det någon som inte vill att jag och Fála ska vara på tävlingsbanorna i år?! Fála har bott hos oss sedan hon föddes för 9 år sedan och hon har ALDRIG haft en skada under den tiden. Hon är alltid kärnfrisk och okomplicerad vilket är en av alla hennes fördelar. Så för några veckor sedan ådrog hon sig en lätt vrickning i samband med ridning med en varm framkota som följd. Efter ett par veckors vila så hade vi hämtat oss från det, och nu så upptäcker jag att hon fått en spark på ena skenbenet bak. Svullet och ont - Jäklar också! Hade tänkt att vi skulle tävla i helgen men får lägga det på hyllan och behandla hennes skada istället. Snälla, håll tummarna för att inte hela säsongen är förstörd!

söndag 11 maj 2008

Hästprylar till salu

Vi vårrensar och hittar saker vi inte längre använder. Därför finns lite bättre begagnade hästprylar till salu. Bland dessa kan nämnas;

Cavallo läderridstövlar storlek 37 (300 kr)
Cavallo läderridstövlar storlek 38 (500 kr)
Ett antal ridhjälmar i olika storlekar (150 kr/st)
Säkerhetsvästar 3 stycken i olika storlekar (300 kr/st)
Helt nya svarta ridvästar i olika storlekar (150 kr/st)
Graninge vinterridstövlar (300 kr)
Sommarridskor (100 kr)
Äldre bomlös sadel (3000 kr)
Islandshästsadel Goertz tölt svart (3000 kr)
Liten ponnysadel (500 kr)
Nytt ponnyträns (150 kr)

Hör av er om det är något ni behöver!

lördag 10 maj 2008

Härlig vårdag på Övergård


I dag har vi vårstädat gården, lagat sommarhagarna och planterat frosttåliga penseéer - Snart är sommaren här!

fredag 9 maj 2008

Annie 5 år


Kan inte låta bli att återge en konvensation mellan min lilla Annie och en kompis till henne.

På en direkt fråga om varför hennes pappa jobbar så mycket svarade Annie:
"Om pappa jobbar mycket så får mamma mera pengar..."

Mamman konstaterar att barn förstår mer än man tror (ha ha)


Hemma med sjukt barn

Yngsta dottern har varit sjuk hela veckan och mamma har då haft tid att titta runt på lite hästsajter. I tidningen Risport återfinns denna artikel från Stenbjars SM-kval i Orsa http://www.tidningenridsport.se/?ArticleID=391836&CategoryID=7558&ArticleOutputTemplateID=560&ArticleStateID=2

torsdag 8 maj 2008

Fyrgångssto till salu


Nu har jag börjat träna Dimbrá från Järvsand som står hos mig för försäljning. Ett sto med mycket lättillgängliga och klockrena fyra gångarter. Svenskfödd, frisk och eksemfri. Intresserade är välkomna att kontakta mig för information och provridning.

Mamma fyller år

Stort grattis till min mamma som fyller 54 år i dag!

Vårstädning i vinterhagarna


Hästarna går fortfarande kvar i sina vinterhagar och dagen har ägnats till städning av dessa. Nyfikna unghästar har förgyllt tillvaron, speciellt lille Vakur som är en häst med mycket energi och humor. Dagens bild föreställer just 2 år gamle Vakur från Fagerland. Foto: Cilla

onsdag 7 maj 2008

Bilder från Stenbjars regionala

Emma Jansson fotograferade på tävlingen i helgen och bilderna finns att se på www.emmajansson.info.se

Skolli från Fagerland och hans ägare Marie från Dalarna


Det verkar som om hela denna vecka blir fylld med goda minnen från förra helgen. Med på tävlingen var Marie Edvinsson som tävlade T2 på sitt fina femgångssto Spenna från Östra Greda. Marie äger Fálas lillebror Skolli från Fagerland som nu är tre år gammal. Ska bli så spännande att följa dem i framtiden. Mer om Marie och hennes djur finner ni på http://www.marieedvinsson.se/
Foto: Marie Edvinsson

måndag 5 maj 2008

Trevligt resesällskap


Det är alltid roligare att åka på tävling med trevligt resesällskap. Med mig till den regionala tävlingen i Orsa förra helgen hade jag Sanna Axbäck och hennes Hylling. De två lyckades väl i fyrgången och slutade tvåa i ungdomsklassen. Bilden är från söndagens final. Tack för helgen!

söndag 4 maj 2008

Blandade resultat på regional tävling i Orsa


Nyss hemkommen från en trevlig helg i sällskap med flera Gneistiiter kan jag konstatera att helgen varit bra för oss i klubben. För egen del hade jag önskat mig att kvala upp till A-klass i fyrgång igen men fick efter en halvknackig uttagning återigen nöja mig med poängen 6,37 och är således fortfarande i B-klass. Tölten gick bättre och Fála gjorde personbästa i den grenen med uttagningspoängen 6,70 och kvalade således till SM i vår (egentligen) sämsta gren. I fyrgången tog vi nya tag till söndagens final och gick ut på poängen 7,07 vilket är den bästa finalpoäng vi två erhållit. Kul!

Resultat finns att läsa på http://www.stenbjars.com/ såsmåningom och bilder kommer att finnas i vårt bildgalleri.