fredag 31 oktober 2008

GLAAAAAD...


Ultraljud av ston i dag - Samtliga dräktiga!


Fála från Fagerland http://www.pixbox.se/alb_show_id673622_page0.html och Tara från Fagerland http://www.pixbox.se/alb_show_id673635_page0.html är båda dräktiga med Hrannar vom Svada-Kol-Kir http://www.hrannar.se/


Dina från Fanbygård, som har samma mor som ovanstående Fála och ELIT-hingsten Mökkur frá Varmalaek som far, samt min ridhästfavorit Vidun frá Sudurhlíd http://www.pixbox.se/alb_show_id680408_page0.html är båda dräktiga med Reynir frá Holtshusum http://www.camillahjalti.se/


Hur spännande som helst!

torsdag 30 oktober 2008

Djupfrysta lingon

Djupfrysta lingon måste sannerligen vara ett tecken på att vintern är i antågande. Nu är det bråttom att lägga taket på bostadshuset...

onsdag 29 oktober 2008

Tillbyggnaden börjar ta form


Härligt med prefabricerat. Det går liksom lite undan då :)

Tillbyggnad - Före...


En tillbyggnad på vårt bostadshus är på gång som är tänkt att bli till två mindre sovrum på övervåningen. Nytt tak måste också ordnas innan snön faller. Håller tummarna stenhårt för att det fina höstvädret ska hålla i sig ett tag till!

måndag 27 oktober 2008

Vidja på ovalbanan

Från björnhage till ovalbana. Lilla Vidja fyra månader testar underlaget på vår ovalbana
- Mycket krut i den tjejen!

Sara & Tara


Sara med föräldrar kom förbi och tittade på sin häst Tara från Fagerland. Alltid lika kul att träffas. Vi hoppas att de känner sig nöjda med sitt nyförvärv som vi tror kommer att bli riktigt fin. Vi ser också fram emot att se hennes avkomma och håller tummarna för att hon fortfarande är dräktig. Veterinär Ann-Sofie Lilja kommer och ultraljudar på fredag...
På bilden: Tara som 5-åring. Foto: Jenny Widding

Orsak och verkan


På bilden nedan ses orsaken till att uppdateringen på denna hemsida varit bristfällig under en period. På lastbildflaket står väggarna till utbyggnaden på vårt hus. Dessa var en aning högre än vad telefonledningen var varvid denna gick av... Poff... Ingen telefon och inget internet!


Men nu har äntligen Telia varit här och lagat ledningen så nu ska har uppdateras!

onsdag 22 oktober 2008

Björn i Solberg

Vi har en härlig hösthage där hästarna brukar få gå tills det är dags att sätta dem i vinterhagen. Det går en bäck genom hagen och så länge den inte har fryst så går de kvar där och utfodras med rundbal. Men i helgen fick vi ett samtal från några grannar som sett en björn utanför just denna hage. Har aldrig hört att någon björn käkat upp någon häst men tänkte inte låta mina hästar gå kvar där för att bli de första. I hagen gick Vidun, Vidja och Tussilago. Nu går de alla tre uppe vid gården. På bilden syns Vidja.

fredag 17 oktober 2008

Bergvärme


Den sammanlagda tiden som jag ägnat mig åt vedeldning sedan vi flyttade till Övergård har nog uppgått till tämligen många timmar vid det här laget. Nu ska det bli ändring på det. Hela gården är uppgrävd och inom kort kommer huset att värmas upp med bergvärme. Ser fram emot en vinter där jag kan lägga "ved-eldnings-tiden" på annat kul!


Ska man bo på hästgård gäller det att göra det smidigt för sig. Lättskötta byggnader, eluppvärmda vattenkoppar, bra hästhagar, enkel foderhantering... Jobb finns det tillräckligt av i alla fall!


På bilden - Vår uppgrävda gårdsplan :)


torsdag 16 oktober 2008

Isak & Dófri


Fick tips om att Isak och Dófris ägare Anki har en träningsdagbok på nätet där man kan följa hur det går för dem. För er som känner grabbarna sedan tidigare kan det därför vara kul att surfa in på följande sida; http://iseld.forum24.se/iseld-about516-0-asc-0.html

På bilden syns Isak när han fortfarande var i vår ägo.

Fagerlandshästar till salu

http://www.gormgarden.com/ finns nu flera fina hästar till salu. Två av dem är undan vår underbara Hnóta frá Hjallalandi. För mer information kontakta Kristina Brstedt på tfn 0642-70071.

tisdag 14 oktober 2008

Dubbla rapporter


Har fått rapport från Frida, Isak och Dófri som alla mår prima. Blir så glad när det trillar in mail från våra härliga hästköpare som ger "våra" hästar en så bra tillvaro. På bilden ses Frida med Isak vid sidan. Bilden är tagen för drygt fem år sedan.

Nya praktikanter

Två pigga tjejer har nu påbörjat sin praktik hos oss. Elise från Kall och Emelie från Jorm - Två riktiga fjälltjejer med andra ord. Varmt välkomna!

söndag 12 oktober 2008

Flera fina hästar till salu


Just nu försäljes många fina hästar i närheten. Vi kan förmedla allt från lovande unghäst till högt bedömt avelssto. De flesta säljes för kunds räkning men för den som söker ett lovande fyrgångssto för framtiden kan vi även tänka oss att sälja vår egen uppfödning Líf från Fagerland. Líf är vår sista avkomma undan vackra avelsstoet Frida från Erikstorp som förutom Líf även lämnat 1:a-klasshingsten Eldur från Färdsjö samt Isak och Dófri från Fagerland. Fader är Blaer frá Budarhóli (rideg 8,50) ee Andvari frá Ey.

I vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/usr_show_id66186_page0_order1.html återfinns ett stort antal bilder på Líf och hennes släktingar. Direkt till Isolds egen sida kommer ni via denna länk http://www.pixbox.se/alb_show_id680318_page0.html Ytterligare information om Líf finner ni också på vår hemsida www.solbergs.se

Bilden föreställer Líf som 1-åring på sommarbete i Fagerland.

fredag 10 oktober 2008

Bokat ultraljud


Samtal i dag med veterinär Ann-Sofie Lilja och bokning av ultraljud som kommer att ske i slutet av denna månad. Spännande värre. På bilden syns Reynir frá Hóltshusum på ett foto som är lånat från http://www.camillahjalti.se/. Vidun och Dina (tusen tack för lånet Brita) är förhoppningsvis fortfarande dräktiga med honom...

tisdag 7 oktober 2008

Frigg från Järvsand


Frigg´s egen sida är nu uppdaterad. Ni finner henne på http://www.solbergs.se/ under fliken "hästar vi har". Frigg är resultatet av ett enda språng sommaren 2007, då Snerrir mötte Spýrna. Bild på de två syns i förra inlägget. Dagens bild föreställer Frigg själv som hon såg ut när hon var en månad gammal.

måndag 6 oktober 2008

Jättefint 1:a-klassto till salu

Annelie Ziemann ska sälja sitt härliga 1:a-klassto Spýrna frá Strandarhöfda. Ett femgångssto med kanonlynne och med såväl tävlingsmeriter som en finfin bedömning. Exteriör 7,98 och ridegenskaper 8,35. Är efter högt bedömda hingsten Reykur frá Hoftuni som även är far till min favoritridhäst Vidun http://www.pixbox.se/alb_show_id680408_page0.html

För den som söker ett riktigt spännande avelssto!

Hnóta har bytt ägare


Vårt fina avelssto Hnóta frá Hjallalandi har bytt ägare. Vår granne och vän Annelie Ziemann-Terneborg är den som i framtiden kommer att få njuta av Hnótas fina avkommor, och kanske kommer någon av dem att hamna hos oss också :)
På bilden ses Hnóta i hösthagen.

Tillbaka med nya krafter

Tusen tack till familjen Ottosson som bjöd oss på en riktigt härlig helg i Stockholm. Kram också till Sara och Jocke som åkte från Helsingborg för att möta upp i Stockholm - Vi ses alldeles för sällan!

fredag 3 oktober 2008

Stockholmshelg

I dag åker vi mot Stockholm vilket ska bli trevligt. Ha en härlig helg ni också!

torsdag 2 oktober 2008

ATG-kliniken i Östersund


Veterinärbesiktning av Tara med böjprov, hasledsröntgen och tandstatus gjordes i dag på ATG-kliniken i Östersund. Tara var frisk som en nötkärna vilket vi också trodde men som man ändå aldrig kan veta säkert.
Något som verkligen förbättrats på senare år är att man kan få bilderna skickade till en veterinär som är en "häst-röntgen-doktor" för bedömning. Dessutom kan man få aktuella plåtar på CD om man vill att någon annan ska få se dem. Jag brukar skicka med bilderna till den blivande ägaren som själv får avgöra om de önskar en ytterligare bedömning av dem. På bilden ses Tara´s hasled höger bak som den såg ut i dag på förmiddagen.
Nu är allt klart för att Sara Leijmann ska ta över som ägare. Sara har fått ett nytt femgångssto och vi får behålla det spännande fölet hon väntar efter Hrannar vom Svada-Kol-Kir. Bättre kunde det inte blivit!

onsdag 1 oktober 2008

Svarta-sto-flocken


I dag öppande vi upp till samtliga hagar i stohagen så att stona nu får en yta om ca 9 ha att röra sig på. Det var mycket uppskattat både från hästarnas sida men även för oss var det riktigt roligt. Underbart att se hästarna röra sig med sådan glädje och spänst. Riktigt läckra var de! I svarta-sto-hagen går följande hästar Tara, Dina, Orka, Isold, Líf och Jára som naturligtvis är svarta allihopa.

Sadel till salu

En sparsamt använd Goertz tölt säljes. Sadeln är svart med slät sits och har en normal bomvidd. Den som är intresserad av sadeln kan prova den på sin häst under en vecka för att se om den passar. Pris 3000 kr eller bud.