fredag 28 november 2008

Spýrna frá Strandarhöfda

Annelie Ziemanns fina 1:a-klassto är till salu. Spýrna har en totalbedömning om 8,20 med 7,98 på exteriör och 8,35 för ridegenskaper samt ett BLUP på 111. Hennes far är högt bedömde Reykur frá Hóftuni, exteriör 8,10 och ridegenskaper 8,74. Hon är undan Snót frá Stóra Hófi som är bedömd exteriört 8,03 och ridegenskaper 7,99.

Spýrna har lämnat fem avkommor varav vi på Övergård har köpt en, Frigg från Järvsand efter Snerrir frá Bae. Till salu är även hennes son Audur från Järvsand som i somras betäckte på begränsat betäckningstillstånd hos oss.

Fler bilder på Spýrna och hennes avkommor finner ni i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id823137_page0.html och http://www.pixbox.se/alb_show_id736109_page0.html

torsdag 27 november 2008

Mer om Mettes clinic

Clinic på Dille Gård med Mette Manseth

Den unga hästen - Träning för hållbarhet och prestation

Mette Manseth, hästlärare på Hólar och hästtränare, som år 2008 satte ”världsrekord” i avelsvisning med de två 4-åriga hingstarna Kappi frá Kommu och Seiður frá Flugumýri som båda fick 8,42 i totalbedömning.

Mette undervisar i form av föreläsning och clinic om hur man tränar den unga hästen för prestation i avelsvisning samtidigt som den behåller ridbarhet och hälsa.

Vilket ansvar har tränaren respektive hästägaren? Ställer vi rimliga krav på unghästen? Hamnar tränaren i ett dilemma med höga krav från hästägaren vad det gäller prestation och samtidigt kunna följa sin linje på hållbar träning? Dessa frågor och många fler hoppas vi kunna får svar på under denna lärorika dag på Dille i Jämtland.

Tid: Onsdagen den 10 december 2008
Plats: Dille Gård, Jämtland
Tid: kl 17 – ca 20
Pris: 300 kr
Målgrupp: Instruktörer, hästtränare och övriga inom hästbranchen
Anmälan: Lena Fernlund
Dille Gård
830 43 Ås
Tel: 063-381 11
Mobil: 070-655 43 43
E-post: lena.fernlund@zonline.se

Ange namn, adress, e-post och telefonnummer vid anmälan. Kursavgift faktureras. Sista anmälningsdag är den 5 december 2008.

Välkomna till Dille Gård!

DILLE GÅRD
Naturbruksgymnasium
www.dille.se

SNÖ


Efter en sen snödebut jämfört med de senaste åren, verkar det som om vintern kommit igång på allvar. Riktigt mysig, fluffig snö är det som gör att ljudet dämpas och kvällarna blir ljusare. Inte bara kvällarna förresten. Dagarna börjar bli så korta att man knappt märker att de börjat förrän de är slut. Nu längtar vi advent, glögg och pepparkakor med tillhörande ridtur i byn!

onsdag 26 november 2008

Julklappstips - Ridläger sommaren 2009


Förra sommaren tog vi en paus från ridlägerverksamheten och hade semester hela sommaren. Nu saknar vi verkligen våra entusiastiska sommargäster varför vi har planer på att ordna ett ridläger för deltagare med egen häst. Vi återkommer inom kort med ytterligare information samt tid och kostnad. Vill ni vara garanterade en plats kan ni förhandsboka via min e-post irja.hjort@hotmail.com


Man glömmer så snabbt...


Jag har varit lite smågnällig på sista tiden. Det går framförallt ut över min man men även mina barn kan få sig en verbal känga ibland - Inte bra!

En av anledningarna är att det i vårt hus så rivs, byggs, väntas på elektriker och rörmokare och det verkar inte som om vi kommer att hinna få klart det vi tänkt oss före jul. Mitt i detta ska en familj leva och verka och i bland känns det minst sagt lite... Rörigt!

Så fann jag i mina gamla bildarkiv denna bild från ovalbanebygget sommaren 2005. I planeringsstadiet hade vi inte alls förstått vidden av vad projektet skulle komma att innebära. Så snart vi börjat med det grundläggande markarbetat stod det klart att vi valt att bygga på en mindre bergstopp. Massor av traktorer, lastbilar, sprängmedel, hydralhammare och krossmaskiner krävdes för att anlägga ovalbanan på Övergård. Samma sommar hade vi nio ridläger, en hingst och hans 30 ston på station samt en hel del andra påbörjade projekt. Dessutom var våra flickor små, 2 resp 4 år. I jämförelse med det så är lite byggkaos ingenting ju...

I bland är det bra att påminna sig om det som varit och dra slutsatsen att det inte GÖR något om inte golvet kommer på plats innan jul... Julen kommer ju till oss ändå!

Må om er och ta hand om er själva och dem ni håller av - Människor är viktigare än ting!

tisdag 25 november 2008

Karibien kontra snökaos i Jämtland

När detta skrivs har våra grannar Annelie och Björne (Järvsands Islandshästar) landat i Florida där de ska spendera en vecka innan de drar ut på en Karibienkryssning. Själv har jag fått äran att ta hand om deras fina hästar vilket är väl så trevligt. Visserligen hade jag kunna tänka mig att byta syssla rakt av - solstol på stranden i Florida mot utfodring av Islandshästar i lindrigare snöstorm ;)

Det är verkligen toppen med bra grannar där man kan byta lite tjänster då och då. Sedan Annelie och Björne flyttade till byn har det alltid känts tryggt att lämna gård och hästar och resa bort. De finns alltid som back-up om något skulle hända både när vi är på plats och när vi inte är det. Är så glad för att ni finns!

Bilden föreställer Annelies ögonsten Dimbrá från Björsberg när hon bedömdes på Wången.

måndag 24 november 2008

Kurs & clinic för Mette Manseth


Jag och Isold ska på kurs för Mette Manseth på Dille i december. Riktigt, riktigt roligt ska det bli trots att kondition på ryttare och häst inte är på topp direkt. Relevant känns det dock att åka dit med just Isold eftersom hon passar så väl in på ämnet till årets clinic "Den unga hästen - Träning för hållbarhet och prestation". Datum för clinicen är den 10 december klockan 17-20. 300 kr. Anmälan till Lena eller Camilla på Dille Islandshästgymnasium www.dille.se. Missa inte tillfället att lyssna till en fantastiskt duktig tränare!

Dagens bild föreställer Frosti frá Skammbeinsstödum som var den häst jag red på förra årets Mette-kurs. Nu har lillasyster Janna tagit tillbaka sin häst...

fredag 21 november 2008

Hnótas avkommor

Hnóta frá Hjallalandi har under flera år verkat i vår avel. Hon är ett fint och mycket ridbart fyrgångssto efter Safír frá Vidvík med väl åtskilda gångarter och bra tempo. Hon är tyvärr inte bedömd men har lämnat flera fina avkommor.

Hästen på bilden är Hnótas tredje avkomma, men den första som vi själva haft förmånen att rida och träna. På bilden är Idunn från Fagerland i början av sitt fjärde levnadsår och i början av sin karriär som ridhäst. Det som är utmärkande för Idunn och flera av Hnótas avkommor är att gångarterna är så lättillgängliga och taktsäkra med god rymd i steget, vidare har de alla ärvt Hnótas underbara temperament.

Vi har själva ett sto född 2008 undan Hnóta kvar på gården. Bilder på vår Hilda från Fagerland finns i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id841254_page0.html

För tillfället finns ett fint ungsto och en unghingst undan Hnóta till salu. Lilla Dís från Gormgården efter Gormur från Källås samt Kraftur från Fagerland efter Hrímbakur frá Holthusum saluförs på följande hemsida http://www.gormgarden.com/

Hnóta själv bor nu hos Annelie Ziemann-erneborg på Järvsands Islandshästar.

onsdag 19 november 2008

Tandläkare & Islandshästar



Vår tandläkare Brigitti och hennes familj är lyckliga ägare till trevliga fyrgångsvalacken Stjarni från Östra Greda. Brigitti hade tidigare sina hästar inackorderade på Övergård och det är inte utan att man saknar familjen Åström-Eriksson som är både seriösa, duktiga och väldigt trevliga att dela stall med.

Mer om Östersunds tandklinik finner ni på http://www.tandkliniken.net/ - Vi ska dit i dag :O

Fridas avkommor

Den sista avkomman undan Frida från Erikstorp är på väg att lämna gården. Just denna bild på hennes första son Eldur från Färdsjö tycker jag mycket om. Vid tillfället deltog Eldur på Nordiska Mästerskapen under en Isländsk ungdomsryttare tävlandes för Isländska landslaget. Fler bilder på Frida och hennes avkommor finner i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id680307_page0.html


tisdag 18 november 2008

Välkomna till Jämtland!

Alltid kul när det kommer nya Islandshästmänniskor till trakten. Jättekul tycker vi att det är att trevliga familjen Malmqvist med sitt Islandshästföretag Kräplinge Islandshästar flyttat till vackra byn Ottsjön som ligger mellan Hammerdal och Föllinge. Välkomna till Gneistiland!

Vi hann...

Tur hade vi då det dröjde med snön tills taket kommit på plats. Nu är nästa projekt att bygga en ny bro.

www.ottossonbygg.com / www.ottossonsbyggab.se

fredag 14 november 2008

Nya fina sadlar utprovade

I går var Ellen hos oss och provade ut nya sadlar till fyra ryttare och deras hästar. Det var inte utan att man blev lite sugen på att köpa en själv också när man fick provrida i den nya modellen. Men min gamla Childeric ligger utmärkt på Isold och jag älskar att sitta i den så det blev ingen ny sadel för mig denna gång. En ny sadelgjord beställde jag dock och Ellen lämnade artiklar för persedelvård då hon tyckte att mina sadlar såg ut att behöva det :S

En trevlig helg önskar jag er alla oavsett vilken sadel ni sitter i!

Dansande döttrar


Våra döttrar som på tisdagar dansar på Wendelas dansstudio i Östersund deltog i går på sin första dansshow. Pirriga och nervösa inför åskådare på Gamla teatern gjorde de sin debut till låten "Försvunnen austronaut". Med förtjusning konstaterade de i morse att de var på framsidan av dagstidningen ÖP så nu har hela släkten blivit informerad om detta ;)


www.op.se ses ett inslag från showen som börjar med en intervju med Alice´s klasskompis Matilda. Två vitaklädda flickor med hästsvans flimrar förbi då och då i inslaget - Det är våra tjejer!

torsdag 13 november 2008

Vinterpyssel i stallet


En solig fin dag att förbereda inför vintern. Nu är alla system för sommarvatten till de stora hagarna tömda, värmen till varmvattenkopparna påkopplade, hästarna släppta i vinterhagarna och lösdriftshallarna spånade och halmade - Vintern kan komma!

onsdag 12 november 2008

Audur från Järvsand född 2005


Vår granne Annelie funderar på att sälja sin mycket lovande unghingst Audur från Järvsand. Audur har i sommar betäckt nio ston på begränsat betäckningstillstånd p g a sin BLUP om 115. Han har varit fantastisk med sina ston och vi ser fram emot att se hans avkommor.

Inridning är nu påbörjad och fortlöper enkelt och smidigt. Detta är en femgångshingst med mycket gott lynne och god arbetsvilja. Gångarterna är öppna och taktrena med god aktion och flyt.

Audur är efter hingsten Blaer frá Budarhóli som har en ridegenskapebedömning på hela 8,50 och har hederspremiehingsten Andvari frá Ey som farfar. Audurs mor är förstaklasstoet Spýrna frá Strandarhöfda som har en ridegenskapsbedömning på 8,34. Farfar är högt bedömde hingsten Reykur frá Hóftuni.
På bilden ses Audur som treåring i hagen spanande på våra ston i "svarta-sto-hagen".

Fler bilder på Audur återfinns på denna länk http://www.pixbox.se/alb_show_id736109_page0.html

Vi intresse kontakta hans ägare Annelie på tfn 070-3345020.

tisdag 11 november 2008

Inte bara Islandshästar

På Övergård finns förutom alla våra Islandshästar, även lilla Tussilago, en helt underbar liten Shetlandsponny som ställer upp på det mesta. Ett enda problem finns med denna lilla dam och det är att hon egentligen ska äta nästan ingenting. Detta är nu i princip omöjligt om resten av gårdens hästar är företrädesvis avelsston och unghästar som vi håller med ganska rejäla mängder proteinrikt foder. Så även om lilla Tussan går tillsammans med de hästar som får minst mängd grovfoder så håller hon nu på att utvecklas till en vandrande köttbulle. Riktigt komisk ser hon ut faktiskt - Men söt!

måndag 10 november 2008

Datum att lägga på minnet


Återigen hämtat från Maarit´s blogg är denna översikt och datum inför Gneistis aktiviteter i år.


18 januari Unghästmönstring på Dille

24-25 januari Ridkurs på Wången för Gummi

7 februari Gneistis årsmöte

14 mars Vintertölten på Wången

25 april Kvaltävling på Wången

22-23 maj Kraftur arrangerar tävling på nya banan (?)

9-11 juni Avelsbedömning på Wången

12-14 juni Norrlandsmästerskapen på Wången

22-23 augusti Gneisti Open på Wången


Jag brukar alltid försöka åka på kursen för Gummi i Januari, det är en så härlig uppstart inför säsongen. Vill någon göra mig sällskap så anmäl till Maarit Friman som håller i kursen. På bilden ses Isold från Fagerland som också får följa med.

Tessan & Janna

Min syster Janna och min Tessan har tagit tag i ridningen. Efter en period då de sysslat med andra saker som hör livet till har de nu dammat av sina hästar Frosti och Straumur. Jättekul tycker vi, som saknar gamla goda tider då hela gänget drog runt på såväl kurser, skogsturer och tävlingar. På bilden ses Tessans Straumur alias Strumpan.

fredag 7 november 2008

VM i Schweiz 2009


Blev påmind är jag läste Maarits blogg att det är VM i Schweiz 2009. En vän bor ca 45 min från tävlingsplatsen och har bjudit in oss att bo hos henne under hela tävlingsveckan. Ska bli superkul!

Till hemsidan för VM 2008 kommer du via denna länk http://www.icelandichorses2009.ch/

onsdag 5 november 2008

Gåshud...


... Får jag när jag ser den här hästen. Hon skulle nog trivas bra på Övergård...

Varför Islandshäst?


Tänk att det fortfarande finns hästar som kan ge mig hjärtklappning trots att de bara uppenbarar sig på bild, visar upp sig i hagen eller bara glimtar förbi på en kurs eller tävling. Att de få fantastiska stegen som unghästen på gården som visar, av överraskning när jag oväntat dyker upp med en ny saltsten, kan ge mig gåshud av förtjusning.

Det måste vara därför man fortfarande sysslar med denna sport - För glädjen och upprymdheten när man ser en häst som tilltalar mig som person så mycket att det triggar igång det autonoma nervsystemet. För förväntningarna det skapar i ridningen och för tillfredsställelsen de (få) gånger allt fungerar som i fantasin.

Vilken tur också att det finns en häst för varje människa, att vi alla har olika bild av vad som är den viktigaste egenskapen och att de flesta av oss någon gång får uppleva den där hästen som vi känner oss lyckligt lottade att få sitta på.

Vidun är dräktig, oskodd och inte riden på tre år. I går tog jag med tränset till hagen och red henne barbacka - HON ÄR MIN HÄST!
Dagens bild föreställer Vidun och hennes dotter Vidja på ett foto som visserligen inte ger mig gåshud, men som istället gör mig alldeles varm i hjärtat.

tisdag 4 november 2008

Fridas dotter är till salu


Frida från Erikstorp är e Darri frá Kampholt och undan ett stamboksfört fyrgångssto. Trots att Frida själv aldrig fått chansen att visa sin kapacitet har hon visat sig vara ett av våra bästa avelsston. Hennes avkommor är vackra med bra rörelser och känslig natur - Lyhörda och samarbetsvilliga. Frida finns nu hos fam Dahl i Skåne men det avtryck hon och hennes avkommor har gjort här hos oss är stort. Vi är så tacksamma för allt hon gett oss!


Frida´s sista avkomma hos oss är nu till salu. Líf från Fagerland är ett svart sto född 2006 vars far är 1:a-klasshingsten Blaer frá Budarhóli e Andvari frá Ey. Då vi är intresserade av förköpsrätt till Líf och hennes framtida avkommor vid ev försäljning diskueras priset utifrån detta. För mer information kontakta Irja på tfn 0644-10931 eller 070-6065566. Mer information finns också på vår hemsida http://www.solbergs.se/




Bilden föreställer Frida 18 år!

Gandur från Silsjönäs


Tara´s http://www.pixbox.se/alb_show_id673635_page0.html yngre bror (samma mamma) Gandur är till salu. För den som söker en lovande ridhäst inför framtiden. Vacker, spänstig och med ett mycket trevligt temperament. Kontakta ägaren Lisa på tfn 070-3584128 för ytterligare information.

Sugen på ny sadel?


Ellen som säljer sadel av märket Childeric kommer till oss den 13 november.

måndag 3 november 2008

Trästaket


Vi flyttade till Övergård i Solberg i januari 2001. Gården var i tämligen uselt skick och vi insåg ganska snart att såväl budget som tidsplan skulle behöva omvärderas. Skulle vi bygga billigt och göra klart det mesta eller skulle vi renovera såsom vi önskade men att ta en sak i taget. Vi valde det sistnämnda. Det första som prioriterades var rejäla hagar med tryckimpregnerat trästaket samt eluppvärmada vattenkoppar i dessa...


Till höstens projekt hör just dessa trähagar. Efter underhåll och pyssel med att byta ut trasiga slanor, samt rikta stolpar som inte riktigt står rakt längre, så tänkte jag att det skulle vara lite snyggt med lite färg på hagarna också. Brun träolja inköptes i mängder eftersom t o m jag har förstått att mina trähagar är ganska stora. Men vad gäller tidsåtgången har jag misstagit mig totalt. Detta tar massor av tid - Men snyggt blir det! Behöver jag tillägga att den häst som gnager på mina trästaket kommer jag att äta till middag... Eller nå´t... ;)