måndag 29 december 2008

Nya bilder på Isold


Träningen av Isold förtlöper lite sporadiskt så här i julmellandagarna. Fortfarande är hon en toktrevlig ridhäst med riktigt bra grundgångarter. Även tölten blir bättre allteftersom och börjar bli riktigt hyfsad. Fortsätter utvecklingen som nu så hoppas vi på avelsvisning på Wången i början av sommaren. Dagsfärska bilder på henne finns i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id680599_page0.html Fotograf är Cilla!

Kalle Ankas Julafton


Turen har kommit till att berätta om en ny liten krabat som fann sin väg till Övergård på självaste julafton...

Julaftonskvällen firades hos lillasyster Janna och hennes familj i Fagerland med smaskens julmat, tomte och klappar förstås. Efter en helkväll med vår familj så packades bilen och vi begav oss hem mot Solberg. Så när vi nästan är hemma ser vi en vit fågel på vägen som vi nära nog kör på med bilen. Vi stannar och tittar en gång extra och ser en frusen vit anka med is på näbben sittande vid vägkanten. Vad gör en anka där och kan de klara sig en vinter i Sverige? Vi tar in ankan i bilen och den verkar tam eller så är mår den inte så bra? Barnens ögon är stora som tefat och den oundvikliga frågan blir förstås - Kan vi behålla den?

Så gick det till när Kalle Anka flyttade in i vårt spånrum på Julafton 2008!

söndag 28 december 2008

Tekniska problem vid fel tidpunkt


I dagarna har vädret verkligen varit fantastiskt och hästarna har haft hur kul som helst i hagen. Mest fart har det varit på Blaerdöttrarna Líf och Jara som verkligen visat sig från sin bästa sida. Med min nya kamera i högsta hugg och med förhoppning om att kunna fånga en bråkdel av det de visade begav jag mig till hagen. När jag ska ta första bilden börjar mitt objektiv att krångla "ERROR - kontaktfel mellan kamera och objektiv". Suddiga, tråkiga bilder på två ston med hääääärliga rörelser blev resultatet. Bilden föreställer Líf från Fagerland snart 3 år gammal som nu är såld till Görel och Sofia i Umeå. Kameran åker in på service i morgon!


måndag 22 december 2008

Goooood Jul!

En riktigt, riktigt God Jul önskar vi er alla. Bilden föreställer kusinerna Hjort och är tagen för snart ett år sedan. Tiden går snabbt!

fredag 19 december 2008

Ny kamera

Min man har köpt mig en ny kamera. Är det någon som vill köpa min gamla? En två år gammal Canon Eos 400D med batterigrepp. Kontakta mig via mail irja.hjort@hotmail.com

torsdag 18 december 2008

Avelsresa till Island 2009

Med avelsföreningen Idunn på resa till avelsgårdar i Borgafjordur på Island!

Preliminärt program:

Tisdag 31 mars: Flygresa till Keflavik. Vi åker buss från Keflavik till Borgafjordur ca 15
mil norr om Reykjavik och bor i dubbelrum på Hotell.

Onsdag, torsdag och fredag 1 – 3 april. Bussresa till ca 2 till 3 st hästgårdar per dag.
Titta på hästar, diskutera hingstar, unghästuppfödning, avelsstrategi mm.

Lördag 4 april: Åker till Reykjavik med buss redan på fredag kväll.
Fria aktiviteter. Alla kan göra vad de vill: Ridtur, shoppa i Reykjavik, åka till Geysir och
Gullfoss, köpa häst mm. Gemensam middag samt övernatta på hotell i Reykjavik.

Söndag 5 april: Hemresa med flyg på morgonen.

Fyra stycken är vi från Gneisti har kommit med på resan (vad jag vet). Vá kul vi kommer att ha!

tisdag 16 december 2008

Läge att renovera ditt bostadshus


Regeringen har beslutat att införa ett nytt ROT-avdrag inom ramen för det befintliga avdraget för hushållsnära tjänster. Det nya ROT-avdraget innebär i korthet följande:Från och med måndagen den 8 december kan du även få avdrag om du reparerar, bygger om eller till din bostad (ROT).

Du kan få avdrag för både hushållsnära tjänster och bygg- och reparationstjänster med halva arbetskostnaden, som får vara högst 100 000 kr per år. Det innebär att om du anlitar för snöröjning för 10 000 kr under ett år kan du även anlita en hantverkare för 90 000 kr i arbetskostnad. Skattesubventionen blir då totalt 50 000 kr. Den som utför arbetet ska ha F-skatt. Se till att du får en faktura som har arbetskostnaden noggrant specificerad. Spara alla fakturor.

Avdraget gäller ägare av småhus och innehavare av bostadsrätter och per person. Är det två ägare till en bostad får varje ägare utnyttja avdraget. Underlaget (arbetskostnaden) kan då vara 2 x 100 000 kr = 200 000 kr och då blir skattesubventionen 100 000 kr. Alltså: Har du skjutit upp reparationer och ombyggnader av din bostad kan du börja nu. Reduktionen får du efterhand. För mer information, gå till http://www.skatteverket.se/

Välkommen att kontakta Ottossons Bygg AB som tillhandahåller allehanda byggnationer samt snöröjning. Vi kan också hjälpa till med frågor samt tillhandahålla blanketter avseende aktuellt ROT-avdrag.

Håkan Ottosson nås på tfn 070-3443344


Unghingst till salu

Denna lilla kille var vid sin mammas sida när hon var hos hingsten Audur från Järvsand i somras. Nu är han snart 1 år gammal och ska säljas då hans ägare flyttat.

För den som söker en trevlig framtida ridhäst finns här möjlighet att till ett vettigt pris förvärva en unghingst efter 1:a klass hingsten Veigar frá Vakurstödum (totbed 8,30), u Von frá Hemlu (fin familjehäst). Blup 112. Social och lätthanterad med ett fantastisk lynne. Chippad och registrerad. Priset om 23000 kronor kan diskuteras.

För ytterligare information kontakta ägare Hannah på tfn 070-5226240 eller hannah.daniel@telia.com

måndag 15 december 2008

torsdag 11 december 2008

Skidvinter i Åre


Nu drar uthyrningssäsongen för vårt hus i Åre igång. Två lägenheter om 10 respektive 8 bäddar uthyres via Skistar i Åre. Mer bilder, information och lediga veckor finner ni om ni söker på Hjortronet 11 under boendeinfo i Tegefjäll på http://www.skistar.com/. Själva har vi bokat av vecka 4 då vi tar en hel vecka ledig och umgås med goda vänner.

Kurs & Clinic - Tänkvärt & inspirerande


Hemkommen från två dagars kurs samt clinic med Mette Manseth finns en hel del att fundera kring vad gäller utbildning och fortsatt träning av hästen i allmänhet och unghästen i synnerhet. Då jag själv red kurs på femåriga stoet Isold från Fagerland, som inte är så mycket utbildad ännu, blev det en mycket passande sammanfattning av vårt kursande då avslutet på Clinicen hanterade ämnet "Unghästen - träning för prestation och hållbarhet". Konkret, pedagogiskt och tydligt lotsade Mette oss som vanligt igenom våra frågeställningar tills det mesta kändes självklart och enkelt. Så enkelt att man faktiskt inte riktigt förstår varför man inte kommit på det själv...


Otroligt kul att rida kurs vilket behövs i en årstid då allt är tämligen ruggigt, kallt och lite småtråkigt. Ledsen är jag att jag var för sen att anmäla mig till januarikursen för Gummi. Det hade varit toppen att ha den att se fram emot!


En annan aspekt som är trevlig med kurser och allmänt när man reser bort tillsamman med sin häst är att man blir lite nykär. Det är liksom väldigt mysigt att åka bort tillsammans. Som att åka på hotellweekend med sin man ungefär ;D


Hästen på bilden föreställer Isold förstås!

måndag 8 december 2008

Kurs i dagarna två


Nu är det dags att damma av hästtransporten och planera för två dagars kursande. Tidigt i morgonbitti bär det av till Dille och kurs för Mette Manseth. Då blir det dock Isold som sticker ut huvudet ur transporten och inte Fála.
Vi ses väl på Clinicen på Onsdagkväll!

Líf från Fagerland är såld


Fridas sista avkomma hos oss är såld. På bilden är Líf endast 1 år gammal. I årsskiftet blir hon 3 år och det börjar närma sig inridning. Med den chans hon får med kompetent träning ser vi framtiden an och hoppas få se henne på banorna i framtiden. Det känns toppen när fina hästar får bra ägare och vi önskar Görel och Sofia i Umeå lycka till med sin nya häst!

Informativ hemsida med tillhörande blogg


Hittade i dag till Åse Ericssons hemsida http://www.aseericson.se/ och vidare till hennes blogg http://aseericson.wordpress.com/. Jättekul läsning då hon är uppdaterad i det mesta vad gäller Islandshästar!

Själv blir jag påmind om när jag för första gången var på ett SM för Islandshästar någon gång på 80-talet. Platsen var Ekhaga och om jag inte minns fel så satt Åse i final på en läckert litet femgångssto vars namn var Elding. Peter Häggberg satt bl a på, vad som sedemera kom att bli en av de första Elit-hingstarna i Sverige, Atli frá Sydra-Skördugili. Jag gillade stoet Kolbrún som senare blev mor till flera fina hästar hos Lena och Christer Ågren. Många flera hästar gick på det mästerskapet som senare mest synts offentligt i form av ett namn i stamtavlan hos de hästar som i dag syns på banorna. Kul att ha kvar sina minnesbilder på hästar som lämnat avtryck i svensk avel men som nu står i avelsboxen eller inte finns mer.


På bilden syns Atli med Peter Häggberg i sadeln. Atli är far till vårt förstaklassto Fála samt till klippan Nonni.

fredag 5 december 2008

Hetja frá Hófi

Detta ärtiga lilla sto heter Hetja frá Hófi och ägs av Sofia Norberg. Sofia köpte henne av oss när vi endast hade ridit henne några gånger och har sedan dess utvecklat henne till en fin ridhäst. Hetja stambokfördes efter kort tids träning och har skördat en del framgångar på tävlingsbanan i grenen T2. Hennes far är Kolfinnur frá Kjarnholtum som lämnat många fina avkommor, varav jag tränat och tyckt mycket om fyra. Även Hetjas mor är bedömd i klass 1.

Hetja kommer att lämna avtryck i vår avel då vi har förmånen att ta en avkomma på henne i framtiden. Det ser vi fram emot!

onsdag 3 december 2008

Min Fála

Nu är Fála dräktig och står hos hos vår vän Ylva Fjell i Fyrås som sällskap till hennes Árvakur. Förra året var det Vidun som fick den äran, men nu är det alltså Fálas tur att bo i deras välskötta stall och fina hagar. Lite spa och hotellkänsla är väl vad alla skulle behöva innan det är dags att tampas med sina avkommor, och så har Fála det.

Då Ylva och Lennart var bortresta över adventshelgen har jag skött om de två Atliavkommorna och det har varit riktigt mysigt. Båda hästarna gnäggar glatt varje gång man kommer till hagen och min fina Fála är alldeles lurvig och ser inte alls ut som hon gjorde när hon var i topptrim - Mer söt än snygg om man säger så. Å, vad jag saknar henne som ridhäst...

Återigen tusen tack Ylva och Lennart som alltid tar så väl hand om mina hästar!

Sommaren 2009


Tittade in på Gummi och Marias hemsida http://www.geinarsson.se/ som uppdateras allt oftare med allehanda aktiviteter och övrig information. I sommar erbjuder de utöver sina ordinarie utbud även ridläger. Kortfattad information enligt nedan;


Vecka 26 & 30. Ridläger för vuxna ryttare med egen eller hyrd häst. Ankomst måndag morgon – Avresa torsdag eftermiddag. Det blir en härlig mix av ridning, roliga aktiviteter, god mat och lite lyx.

Vecka 29. Ridläger för ungdomar 13 – 18 år med egen eller hyrd häst.Ankomst måndag morgon – Avresa fredag eftermiddag. Även här en härlig mix av ridning, träning, hästpyssel, lekar och bad.


Förutom detta kommer de dessutom anordna en ridweekend i påsk som jag gärna skulle vilja vara med på och jag inte hade varit uppbokad på annat :(


Ett besök på deras hemsida rekommenderas!


På bilden ses Sanna (den mörkhåriga individen på bilden) som kommer att jobba på Valne gård i sommar. Dagg (den ljushåriga snubben) kommer inte att vara med...

tisdag 2 december 2008

Utbildning inom hästvärlden


För många av oss som valt att låta hästar bli en stor del av livet finns det faktiskt stor möjlighet att även jobba med vårt intresse. Så har det inte alltid varit. Jag har ägt häst i snart 30 år och har förstås noterat hur enormt mycket utbudet och inriktningarna har ökat under åren. Numera finns möjlighet att välja inriktning redan på gymnasial nivå och bara här i Jämtland har vi två Islandshästgymnasium http://www.dille.se/ samt http://www.wangen.se/. Förutom dessa finns också naturbruksutbildningar med hästinriktning, samt specialval i form av ridning att göra i flera vanliga gymnasieprogram. I flera turismutbildningar finns också möjlighet att välja till hästinriktning. Toppen!

Utöver dessa finns förstås också möjligheten att vidareutbilda sig inom sina respektive förbund. Här i Jämtland har vi flera duktiga instruktörer och företagare som har bra utbildningar med sig från Svenska Islandshästförbundet (SIF).

Även eftergymnasialt finns utbildningar att välja och en av de mest sökta på Mittuniversitetet http://www.miun.se/ i Östersund är Ridterapiutbildningen. Den har jag själv valt att gå som påbyggnad till min sjukgymnastutbildning och står precis i begrepp att börja skriva på min examensuppsats. Ämnet kommer att beröra ridterapi i psykiatriskt arbete.

Det finns säkert en hel del ytterligare utbildningar som jag inte har kännedom om, kontakta mig gärna om ni vill tipsa om någon. Det är alltid kul när man väljer att satsa på utbildningar som härrör hästen, hästhållandet och människan i interation med den. Utveckling är alltid poistivt!

måndag 1 december 2008

Orka & Agneta

I bland blir man imponerad av människors företagsamhet och uthållighet. Vår granne Agneta bestämde sig vid 59 års ålder för att börja rida, ett år senare köpte hon stoet Orka från Isberga till sig själv i 60-årspresent. De har utvecklats till ett riktigt radarpar och kan ses på härliga ridturer runt byn allt som oftast. Man mår verkligen bra av att umgås med hästar - Det tror jag att Agneta håller med mig om!