torsdag 28 januari 2010

Om tiden bara ville räcka till...

... Så är även detta ett evenemang jag gärna skulle vilja delta på!

Avelskurs, Exteriör och Ridegenskaper
Islandshestkonsult, Bärby

Helgen 6-7 mars kommer Þorvaldur Kristjánsson och Eyþór Einarsson till Islandshästkonsult i Bärby och håller Kurs om Avel. På kursen kommer dom gå noggrant i genom hur man dömer exteriör och ridegenskaper, avelsmål för Isländska hästen, bedömningsskalan och hur den används, regler, bakgrund och mål med avelsbedömningar i praktik och teori. Senaste anmälningsdag är 17 Februari.

Þorvaldur är en meriterad avelsdomare och lärare på Island, har MSc i Häst avel och jobbar nu på sin PhD där han kartlägger kopplingen mellen exteriör och ridegenskaper med hjälp av 3D teknik.

Eyþór Einarsson är också en meriterad avelsdomare och har BSc i häst avel och jobbar på sin MSc i avel och genteknik på AUI och jobbar också som Avels konsult i Skagafjörður

En kurs som den avelsintresserade absolut inte ska missa.

Skicka anmälan till: endurmenntun@lbhi.is (namn, personnr., address, e-mail och telefonnr).

Kursen kommer bli på Engelska och priset är 2500 sek

onsdag 20 januari 2010

Elittävling Istölt 20 mars




Lördagen 20 mars kommer Dille Gård anordna en Istölt i Näldens Ishall. Många toppflotta ekipage kommer att delta och fina hingstar kommer visas upp.

Bland de tävlande kan nämnas;

Hjalti Guðmundsson och Reynir frá Hólshúsum, dubbel Svensk mästare i Tölt och 4-gång kombination och A-finalist Tölt VM 2009.

Vignir Jónasson och Hrannar von Svaða kol kir, Svensk mästare 5-gång och A-finalist 2009.

Guðmundur Einarsson Världsmästare stilpass 2009 och Flerfaldig svensk mästare i passgrenar.

Vi har använt oss av både Reynir frá Holtshusum och Hrannar von Svada-Kol-Kir i vår avel och det är alltid roligt att se dem på banan. Om inte annat för att få fantisera lite om framtiden för de små lurvtussarna i hagen.

Ska bli spännande att se vilken häst Gummi kommer att starta med i Istölten. Han har ju några hästar att välja emellan...

På bilderna ses uppifrån och ned;
Hjalti på Reynir
Gummi på Blaer
Vignir på Hrannar

tisdag 19 januari 2010

Maarits förslag...




... Samåka till hingstfestivalen? Det skulle väl inte vara en dum idé.

Det är ju någonstans inte förrän man ser och upplever hingstarna i verkliga livet som man får en uppfattning om ifall de passar till de egna avelsmålen och till de ston man har att avla på. Siffror, bedömningar och tävlingsresultat i all ära men det är underbart att ibland få välja hingst efter vad ögat, själen och hjärtat gillar.

På bilden ses Audur frá Lundum II som vi hade glädjen att se på vår resa till Island förra året. Upplevelsen låg till grund för valet att betäcka Fála från Fagerland med hans halvbror (samma mamma) Ardur.

måndag 18 januari 2010

Vill!




Hingstfestivalen 2010
Idunn

Den populära hingstfestivalen som avelsföreningen Idunn i samarbete med Agria kommer hållas lördagen 17. april i röda ridhuset i Strömsholm. Nu finns BILJETTER att köpa via www.ticnet.se! Sök på arena: Strömsholm

Boka in LÖRDAG 17 APRIL 2010 för den populära hingstfestivalen!
Ny plats 2010: STRÖMSHOLM, röda ridhuset

OBSERVERA att biljetter ENDAST kommer att säljas via Ticnet till festivalen!

Anmälda hingstar till festivalen kommer att publiceras på Idunns hemsida: www.idunn.se

VARMT VÄLKOMNA! Idunn & Agria i samarbete

fredag 15 januari 2010

Ingen hingststation på Övergård 2010



Sommaren 2010 blir den första sommaren på flera år som vi inte kommer att ha någon hingst stationerad här under betäckningssäsongen. Då jag börjar på ett nytt jobb i februari så kommer det helt enkelt finnas för lite tid (läs semester) för att vi ska kunna sköta det på ett bra sätt. Våra ston kommer istället att åka till Västeråsens Islandshästar (http://www.vasterasen.com/) för betäckning med avelsmatadoren Garri frá Reykjavík.

Bilden är från sommaren 2009 och föreställer Stormur frá Svalbardseyri som var en av de två hingstar som verkade på Övergård.

onsdag 13 januari 2010

Yes, Yes, Yes!

Elvattenkopparna har tinat! Men vilken härlig överraskning var inte det? Har riggat med Thermobar, vilket i o f s fungerar bra det också, men ännu enklare är det ju när man inte behöver lyfta ett finger för vattenförsörjningen.

Vi anlade elvattenkopparna ganska snart efter att vi flyttat hit och det har varit ovärderligt. Inte en gång under den tiden har de frusit såsom de gjort nu. Har nu isolerat extra och hoppas att det inte fryser igen.

söndag 10 januari 2010

Det finns bara en Tussilago



Nu har denna positiva själ fått en ny lillmatte och har därmed flyttat till Fagerland och familjen Eriksson/Hjort. Med ett hjärta av guld och massor av energi och arbetsglädje kommer hon med säkerhet att bli lika uppskattad i min lillasysters familj som hon är i våran. Nya lillmatte Alva var nöjd med sin 2-årspresent och tog premiärtur med Tussilago för vagnen tillsammans med moster i dag. Flickorna här hemma har med stor tvekan släpp ifrån sig sin guldklimp under förutsättning att vi får låna hem henne i bland. Många förhandlingar blev det innan alla juniorer sagt sitt, men nu är alla nöjda och glada!

Det finns, som sagt, bara en Tussilago!

Bilden är från ett ridläger på Övergård 2006.

lördag 9 januari 2010

Omstart



Efter lång julledighet med knappt någon ridning var det underbart att i dag hitta ett gäng glada hästmänniskor i stallet. Vilka härliga grannar och stallkompisar vi har. I morgon drar vi igång igen - kl 10.00 i stallet. Ser fram emot att se dig uppifrån igen Jára!

Den frostiga hästmulen tillhör Ylva´s fina Árvakur från Strandholm.

fredag 8 januari 2010

Jára - Dimmas sista dotter



Vinters enda träningsprojekt Jára har fått stå i hagen under dessa dagar av kyla. I dag är det bara -13 grader och jag tror inte att jag kan hålla mig längre. Det måste få bli en ridtur helt enkelt. Jára är nu 3 1/2 år gammal och har precis blivit tillräckligt ridbar för att klara ett lättare ridpass utan följehäst. Hon är precis som sina systrar Fála och Dína en modig, arbetsglad och självständig häst som uppskattar att få komma ut och jobba. Detta oavsett om det gäller en promenad, markarbete eller ridning. Hon har en positiv attityd helt enkelt. Detta är vad jag gillar mest med avkommorna undan vår gamla Dimma; Positiva och schyssta men ändå med en del temperament och känslighet. Precis Irja-hästar helt enkelt!

Mer om Dimma och hennes avkommor finner ni i vårt bildgalleri http://www.pixbox.se/alb_show_id635364_page0.html

På dagens bild är Jára i början av inridning. Cilla sitter på ryggen.

torsdag 7 januari 2010

Kyla!



-22,8 grader på Övergård nu och - 38,9 grader i Hammerdal. Vi har precis en mil in till Hammerdal och det skiljer ändå så pass mycket i gradantal. Man kan undra vad det beror på...

Nåväl, kallt är det i vilket fall som helst och det märks verkligen på foderåtgången. Vi utfodrar våra avelsston och unghästar med fri tillgång av hösilage, och jag tror inte att jag överdriver om jag säger att åtgången har fördubblats under denna kalla period. Hästarna ser dock ut att må prima och myser som vanligt under sina favorittallar i vinterhagen.

måndag 4 januari 2010

Den fortsatta historien om Hilda


Hilda har bytt ägare. De lyckliga nya är familjen Linder-Pålsson i Lorås. En mycket trevlig julklapp. Tjejerna i familjen har följt Hilda sedan innan hon föddes och kommer i framtiden att satsa på gedigen utbildning och såsmåningom avelsvisning. Så glad att vår Hilda får det bäst!

Bilden på Hilda är tagen ett par dagar innan årsskiftet. Hon är numera inne på sitt 2:a levnadsår.