tisdag 17 april 2012

Nostaligtrip á la Dimma



Om jag inte minns fel var året 1997...

Min familj hade precis sålt sin turridningsverksamhet och hästarna som hörde till den och man hade bestämt sig för att införskaffa ett antal trevliga ston att avla på. Jag åkte till Island och provade ett stort antal hästar och när jag provade Dimma frá Thjólofshaga kände jag att det var hästen för mig. Med en udda och oansenlig stam så var det väl egentligen inte hästen min mor önskade sin i sin avel, men hur var ju en helt ljuvlig ridhäst. Spänstig, högbent, med stora och taktsäkra gångarter. Något visst hade hon, utstrålningen visade hennes personligthet. Dimma VILLE jobba. Hon var alltid pigg, arbetsglad och så lite temperamentsfullt till det. Gillade henne skarpt!

Men det blev många hästar som följde med från Island och alla kunde vi inte behålla. Några kom för att provrida och mammas domarkollega Ylva Mattson föll även hon för Dimmas ridbarhet.

Tiden gick och av olika anledningar fick vi tillfälle att köpa tillbaka Dimma efter ett par år. Hon betäcktes med Atli frá Sydra Skördugili och vår fina Fála från Fagerland föddes. Men även jag fick barn och det kändes som att det var läge att minska på antalet hästar, varvid Dimma återigen såldes. Denna gång till Brita Larsson i Dvärsätt.

Dimma fick två avkommor hos Brita och sedan fick vi tillfälle att åter köpa tillbaka henne. Vi hade börjat träna Fála och hoppades att Dimma skulle kunna ge oss ytterligare en avkomma i den kalibern. Två helsyskon hann hon ge oss innan hon tyvärr skadades så allvarligt i hagen att hon inte kunde vara kvar i jordelivet.

Nu finns hennes första avkomma kvar på gården och verkar i vår avel. Hennes sista avkomma, Jára från Fagerland, är såld till Mikaela och Marianne Enestam i Stockholm. Där hoppas jag av hela mitt hjärta att hon verkligen ska bli uppskattad för alla de fina egenskaper hon har. Själv är jag väldigt, väldigt glad att Dimmas sista avkomma fått en så fin ny familj.

Än är dock Jára kvar i Jämtland och planerna är spännande, håller tummarna för att visningsplanerna går i lås. Heja Gummi!

Hnóta har flyttat



Något kommer att fattas inför sommaren - Hnóta och hennes föl!

Hnóta har flyttat till Brunflo och det är där hennes föl efter Fjörnir frá Holum kommer att födas. Min lillasyster Janna, som väntat så på ett stoföl undan Hnóta, är övertygad om att det är nu HON kommer att födas. Hur som helst så är vi väldigt tacksamma för allt detta fina sto gett oss; För alla fina avkommor, för att hon varit den bästa av ledarston och också för att hon faktiskt (visserligen för länge sedan) också bjöd oss på väldigt fina ridupplevelser.

Vi önskar förstås henne och hennes nya ägare Lena många fina år tillsammans!

söndag 1 april 2012

Nu har HELA familjen Ziemann-Terneborg flyttat!





I helgen kom våra tidigare grannar Annelie och Björne upp och hämtade Dimbrá och hennes dotter Týra. De har stått kvar hos oss sedan förra sommaren och det har gjort känslan av våra goda grannars flytt söderut lite mindre definitiv. Men nu är det på riktigt!

Dimbrá har varit hos oss sedan hon var 2 år gammal och såldes till Annelie när hon var 5 år, om jag inte minns fel. Eftersom vi bott grannar, jag och Annelie, så har ju Dimbrá fortsatt funnits i närheten. Ända tills nu...

Bilderna på Dimbrá är tagna i samband med hennes avelsvisning på Wången.